Inevitabil, la intrebarea: “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” multi dintre noi raspundeam cu gura pana la urechi: “Sef!”. Cu mintea noastra naiva atribuiam acestei ocupatii o multitudine de beneficii: te trezesti cand vrei, iti faci propriul program, nu esti tras la raspundere de nimeni si basca – banii pica din cer. Doar ca, odata ce treci prin tot felul de experiente de viata, ajungi sa realizezi ca tot ce visai in copilarie despre jobul ideal e aproape o utopie. Sa pornesti de la zero o afacere, in zilele noastre, mi se pare cel putin dificil. De exemplu, daca as vrea sa-mi deschid o patiserie, va dati seama cam cate merdenele ar trebui sa mananc de una singura pana sa ajung sa imi construiesc o imagine credibila (si aducatoare de profit) in fata potentialilor mei clienti…

De aceea, din punctul meu de vedere, solutia cea mai avantajoasa o reprezinta franciza. In schimbul unei contributii financiare directe sau indirecte,  Francizatului ii este permis sa utilizeze marca produselor si/sau serviciilor, know-how-ul, metodele si tehnicile de afacere, beneficiind totodata si de asistenta comerciala si tehnica continua din partea Francizorului, in baza si in termenii unui contract de franciza, incheiat intre parti in acest scop. Suna incurajator, nu-i asa?

Pentru o mai buna intelegere a subiectului, haideti sa si exemplificam: 3,2,1…Start Joc!

Picture this: eu, un investitor iscusit, aleg sa fac parte din cel mai puternic grup de accesorii de moda din Romania: Meli Melo. Am abilitatile  si comenzile necesare (Enter) pentru a dezvolta o franciza. Analizez documentatia precontractuala (Scroll), discut cu francizorul  pentru a putea intelege pe deplin mecanismul (Volume up), si stabilesc un plan concret de actiune pentru o franciza profitabila(F5-refresh).

De ce am ales franciza Meli Melo?

  • Reprezinta un brand foarte cunoscut, fiind prezent pe piata romaneasca inca din 1998; Astfel, nu-mi va fi greu sa atrag clienti; (Good job!)
  • Am acces la cunostintele (know-how-ul) ce au contribuit la succesul companiei; (Combo!)
  • Primesc suport din partea francizorului pentru a atinge acelasi succes ca si al lui; (Magnificent!)
  • Riscuri minime legate de administrarea afacerii; (You can do this!)
  • Beneficiez de campanii de publicitate organizate de francizor la nivelul intregii retele; (Remarkable!);

Ei, dragilor, am cam prins puteri…ideea cu franciza nu e rea deloc, am castigat o viata in plus! Pai, daca e asa, nici nu mai stau pe ganduri…Meli Melo, impreuna castigam! Succesul va fi al nostru si in cel mai scurt timp ne vom upgrada la nivelul urmator: masterfranciza: atunci cand voi avea la randul meu francizati. Nu e rau deloc!

“Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” “Francizat, parol!”

francize-logo.png

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017.

Advertisements